Hopp til hovedinnhold

Hva skiller digitalt design fra grafisk design?

Vi lever i et digitalt samfunn hvor det er høye forventinger til funksjonelt og veldesignet innhold. Konkurransen er tøffere enn noen gang og skal du lykkes på nett så må du skille deg ut fra mengden. I takt med nettets utvikling så har et nytt fagområde vokst frem, nemlig digitalt design.

Grafisk design
Foto: Nick Adams on Unsplash

Digitalt design vs. grafisk design

Digitalt design er ikke synonymt for grafisk design. Selv om det finnes mange likhetstrekk, så er det også en del vesentlige forskjeller som er viktig at du kjenner til. Vi kan si at digitalt design er bevegelig design, mens grafisk design er statisk design. 

Der en grafisk designer bruker statiske elementer som bilder og tekst til å kommunisere et visuelt budskap, ofte for trykte medier, så kombinerer en digital designer sine grafiske ferdigheter med teknologi. I praksis kan dette sees gjennom interaktive sider, mobilapplikasjoner, animasjon, film, 2D-animering og 3D-modellering.

En digital designer gjør alt det en grafisk designer gjør, bare mer. I tillegg til det grafiske så vil en digital designer forstå teknologi og språk som JavaScript, HTML5 og CSS3 for å kunne utvikle brukervennlige nettsider med responsivt design.

Les mer om responsivt design her.

Pent, men funksjonelt

En grafisk designer vil kunne utforme den visuelle profilen og få ting til å skinne, men noen må også tenke på brukerens ve og vel. Noen av de viktigste spørsmålene en digital designer spør seg selv er om brukeren vil være i stand til å navigere seg rundt og forstå det som vises på siden, og ikke minst om den er enkel i bruk. En digital designer skal sørge for at svaret er: ja. En nettside kan ikke bare se pen ut, den må også være funksjonell.

UX og UI

UX design og UI design er to uttrykk som ofte blir brukt om hverandre når vi snakker om nettsider og er begge innenfor digitalt design. Begge uttrykkene omhandler opplevelsen brukeren har med en nettside – men på to ulike måter.

UI design

UI er forkortelse for “User Interface”, på norsk brukergrensesnitt. Brukergrensesnitt er nettsidens grafiske uttrykk, eller personligheten om du vil. Det er en kombinasjon av hvordan siden ser ut og hvordan brukeren interagerer med de visuelle elementene. UI-designere er grafiske designere, og deres mål er å gjøre nettsiden mest mulig attraktiv og innbydende for deg som bruker.

UX design

UX handler om å forbedre totalopplevelsen du som bruker har i møte med en nettside. En UX-designer skal gjøre veien frem til målet enklest mulig, og sørge for å spare deg for unødig frustrasjon. For UX-design er det derfor svært viktig å kjenne brukernes styrker og utfordringer. En god brukeropplevelse gir mer fornøyde kunder og større sannsynlighet for salg.

Trenger vi både UX og UI?

En god nettside er avhengig av både UX og UI. UX-design tilrettelegger for brukerens vaner og for at du skal kunne løse et spesifikt problem. UI-design ivaretar utseende og funksjon. Men holder det ikke bare med en brukervennlig nettside? 

I dagens visuelle verden vil man sjelden besøke en nettside gjentatte ganger kun fordi den er brukervennlig. Brukergrensesnitt med nettsidens visuelle uttrykk er avgjørende for å gi deg en god opplevelse og et godt førsteinntrykk, slik at du vil besøke nettsiden igjen og igjen. Samspillet mellom de to er det som skaper en god nettside og gode løsninger. 

Vil du vite mer?

Har du behov for digitalt design i din virksomhet? Ta kontakt for en prat om hvordan vi kan hjelpe dere.

Andre kunnskapsartikler: